Covid-19


EEN BOOT VAN YACHTCHARTER FRIESLAND B.V. HUREN TIJDENS DE CORONACRISIS

Meer dan een jaar staat door het coronavirus de wereld op z’n kop. Veel mensen worden ziek en een deel daarvan komt zelfs te overlijden. Gelukkig zijn we aan het vaccineren, maar het duurt zeker tot na de zomer totdat iedereen gevaccineerd is.

Het belangrijkste op dit moment is dat in een veilige situatie en omgeving, iedereen gezond blijft. Wij van Yachtcharter Friesland B.V. begrijpen maar al te goed dat u zich zorgen maakt om het coronavirus. En dat u zich ook afvraagt wat de gevolgen dan zijn voor uw vakantieplannen op het water. Op deze webpagina willen wij meer duidelijkheid geven over het huren van een jacht bij ons tijdens de coronacrisis. Zo kun u en uw bemanning met een geruster hart een jacht huren van Yachtcharter Friesland B.V. en nog belangrijker: Gezond, ontspannen en veilig het water op. 

Heel belangrijk: Heeft u verdere vragen of behoefte aan meer informatie: Laat het ons weten! Wij zijn er voor U!

IS HET TOEGESTAAN OM MET MEERDERE HUISHOUDENS EEN BOOT TE HUREN VAN BOOTCHARTER FRIESLAND B.V?
Jazeker, mits men een afstand aanhoudt van tenminste 1,5 meter. Bij personen die een gezamenlijk huishouden vormen geldt dit niet. De regel geldt als volgt: Degene die in een publieke ruimte, dus ook een vaartuig, een samenkomst organiseert, moet zorgdragen, dat de deelnemers te allen tijde tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Gezinnen hoeven deze afstand dus niet te houden. Voor Kinderen tot en met 13 jaar geldt deze uitzondering ook.

IK HEB EEN BOOT GEHUURD BIJ YACHTCHARTER FRIESLAND B.V. HET MOET NIET BIJ VOORPRET ALLEEN BLIJVEN. TOCH?
Daar zijn wij het volledig mee eens! In de meeste gevallen kunt u met een gerust hart uitkijken naar uw vakantieperiode. Onze motorjachten blijven beschikbaar voor gasten, mits de strikte regels in acht genomen worden, om uw verblijf veilig te laten verlopen. Deze regels kunnen dagelijks aangepast worden als de situatie daar aanleiding toe geeft. 

KAN IK MIJN VAARVAKANTIE ANNULEREN?
Zolang uzelf of één van uw reisgezelschap niet besmet is, of het vermoeden hebt dat u of één van uw reisgezelschap, besmet is geraakt met het coronavirus, is er geen reden om de geboekte reis te annuleren. Als u of één van uw medereizigers tot een risicogroep behoort, moet u rekening houden met uw reisplannen en adviseren wij u tijdens het verblijf aan boord contact met grotere groepen en bijeenkomsten van mensen te vermijden. Yachtcharter Friesland B.V. houdt de situatie omtrent het coronavirus en de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten nauwlettend in de gaten. Wees gerust dat veiligheid en gezondheid van u en uw reisgezelschap en onze medewerkers, de absolute prioriteit heeft. Een vaarvakantie is door de Nederlandse overheid niet aangemerkt als risicovolle activiteit in relatie tot het coronavirus. Dit onder voorwaarden dat u zich aan genoemde bovenstaande regels houdt.

We beseffen maar al te goed, dat dit een onzekere factor voor boeken bij Yachtcharter Friesland B.V. is. Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, geven wij daarom het volgende dringende advies.

UITGEBREIDE (OF ALLRISK-) ANNULERINGSVERZEKERING
Yachtcharter Friesland B.V. is een jonge onderneming en net als vele andere jachtverhuurders, zijn wij niet in staat om grote omzetverliezen zelfstandig op te vangen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Concreet betekent dit, dat wanneer u onverhoopt uw huurperiode niet kunt aanvangen en u door ernstige ziekte van uzelf of een van uw medereizigers of door een verplichte COVID-19 quarantaine moet annuleren, wij u geen boekingskosten of aanbetalingen kunnen terugbetalen.

Yachtcharter Friesland adviseert u dringend om een aangepaste reisverzekering én uitgebreide of AllRisk annuleringsverzekering af te sluiten bij derden. Neem hiervoor de tijd, zodat u duidelijk kunt krijgen, in welke gevallen u wél en geen aanspraak kan doen op de verzekeringen. In een aantal gevallen, kunt u de gemaakte kosten, geheel of voor een deel, via een uitgebreide (allrisk-) annuleringsverzekering, of uitgebreide reisverzekering terugvorderen.

Neem contact met ons op als u vragen heeft over uw voorgenomen reservering. Wij doen ons uiterste best om uw een ongekend vaarplezier in het vooruitzicht te stellen.

WAT ZIJN DE REGELS BIJ AANKOMST?

 1. U houdt zowel binnen als buiten altijd 1,5 meter afstand.
  Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden.
 2. Personen uit hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
 3. De aankomst- en vertrektijd wordt afgestemd met de verhuurder. Zo kunnen zij voorkomen dat er grotere aantallen huurders tegelijk aanwezig zijn in de haven. Alleen de hoofdhuurder mag zich aanmelden.
 4. Het dragen van een mondkapje in openbare ruimten is in onze verhuurhaven verplicht.
 5. Wanneer er meerdere mensen op het terrein aanwezig zijn, zorg dan voor voldoende afstand en laat uw reisgezelschap tijdens de aanmelding in de auto wachten.
 6. Was uw handen bij aankomst en vertrek en daarna regelmatig langer dan 25 seconden met water en zeep.
 7. De instructie wordt alleen gehouden met de hoofdhuurder in het tijdelijk kantoor op de verhuurhaven. 
 8. Natuurlijk zijn wij van Yachtcharter Friesland B.V. verheugd met uw komst, maar helaas kunnen wij geen handen schudden of een elleboogje geven.
 9. Onze jachten zullen extra goed gereinigd en gedesinfecteerd worden. Eventueel aanwezig linnengoed, e.d. wordt op 60 graden gewassen, waardoor virussen niet overleven.
 10. Verblijfsruimtes en de zogenoemde handcontactpunten als lichtknopjes e.d. worden na schoonmaak en/of bij vertrek met een reinigingsmiddel schoongemaakt. 
 11. U houdt zich te allen tijde aan de algemene Corona maatregelen, zoals de overheid deze heeft opgelegd, dus houdt u deze ook tijdens uw vaarvakantie in acht. Voor actuele informatie zie de RIVM-website https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 .

WAT ZIJN DE REGELS OP EN ROND HET WATER?
Even buiten zijn om een frisse neus te halen, lichaamsbeweging op het water en genieten van de natuur. Laten we in deze tijd er samen voor zorgen dat het veilig en mogelijk blijft. Naleving van de regels van ‘de gedragscode voor waterrecreanten’ draagt daaraan bij!

ALTIJD…

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij sluizen en aanlegplaatsen.
 • In openbare ruimten wordt dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen. In sommige ruimten is dit verplicht. Kijk bij twijfel voor aanwijzingen bij de ingang.
 • Ga niet met drie personen of meer op pad (gezinnen uitgezonderd), behalve als je kunt garanderen dat je 1,5 meter afstand van elkaar houdt.
 • Vermijd zoveel mogelijk sociale contacten met andere watersporters, mits de regels aangehouden kunnen worden.
 • Hoest je, ben je verkouden of heeft een gezinslid koorts, blijf dan thuis!
 • Voorkom drukte in gebieden, vaar dan liever niet, of zoek een ander gebied. In het Friese vaargebied is nog heel veel te ontdekken.

BEREID U GOED VOOR!

EEN VEILIG VERTREK

 • Op de jachthaven geldt een protocol. Neem er kennis van en volg strikt de voorschriften.

EEN VEILIG VERBLIJF AAN BOORD

 • Was uw handen regelmatig en langer dan 25 seconden met water en zeep. Ook kunt u uw handen regelmatig desinfecteren.
 • Reinig handcontactpunten regelmatig.
 • Hoest en nies in een papieren zakdoekje of aan de binnenkant van uw ellenboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze daarna gelijk weg.
 • Maak een melding als iemand ziek is door telefonisch contact op te nemen met de plaatselijke huisarts en informeer Yachtcharter Friesland B.V. direct daarna.

ONDERWEG BIJ SLUIZEN EN BRUGGEN

 • Voorkom zo veel mogelijk het aanleggen aan wachtsteigers bij sluizen en bruggen. Indien het niet anders kan, houdt dan voldoende afstand tot de andere boten. Voorkom langszij (dubbel) liggen.
 • Volg bij het schutten strikt de aanwijzingen van de sluiswachter op.

AANLEGGEN EN OVERNACHTEN

 • Houd bij openbare aanlegplaatsen met boxen een box tussen u en een andere boot vrij, indien u met een open boot vaart. Bij kajuitboten (waarbij je ook in de kajuit stuurt) hoeft dit niet, maar dan geldt: wacht tot de naast gelegen bemanning van de boot is uitgestapt en de 1.5 meter afstand kan hanteren.
 • Neem voldoende afstand als u ankert en ga zeker niet langszij (dubbel) liggen.

SUPERMARKTEN EN RESTAURANTS ONDERWEG
De supermarkten zijn gewoon open. Bij een bezoek aan de supermarkt moet u zich houden aan bepaalde regels. U moet alleen boodschappen doen, dus neem uw familieleden, of andere medereizigers niet mee. Iedereen moet een winkelwagen pakken en u moet een bepaalde route in de winkel volgen. Ook is het dragen van een mondkapje inmiddels een must en veilige gewoonte. Deze instructies staan per supermarkt aangegeven.

Restaurants zijn momenteel alleen open voor bezorg- of afhaalmaaltijden. Informeer daarvoor tevens bij de restaurants in de plaatsen waar u vaart of verblijft. Vaak zijn zij niet aangesloten bij een thuisbezorg-organisatie vanwege de tijdelijkheid van de veiligheidsmaatregelen.

VERANDERENDE SITUATIES
Aangezien de situatie dagelijks blijft veranderen adviseren we om de website https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus  en de richtlijnen van de Veiligheidsregio Friesland, goed in de gaten te houden. Neem geen onnodige risico’s, houd uzelf gezond en zorg voor de nodige ontspanning in deze bijzondere en veel vragende tijd.

Heeft u vragen, neem contact op met Yachtcharter Friesland B.V.

De contactmogelijkheden vindt u op onze ‘contact’ webpagina.

Wij horen graag van u!